miercuri, 30 decembrie 2009

,,Din minunile ortodoxiei

Două sate din Grecia, modeste şi aproape neştiute de cei mai mulţi oameni, au devenit de câţiva ani, scena unor întâmplări neobişnuite.

Primul pas în povestea noastră îl constituie Sărbătoarea Bunei Vestiri, când oamenii, la fel ca în ţara noastră, aduc flori la biserică. Este anotimpul florilor şi al luminii, iar numele Maicii Domnului însufleţeşte totul. Icoanele sunt împodobite cu crini, ca într-un imn de slavă adus Sfintei Treimi.

Deşi crinii se usucă după un timp, grecii sunt hotărâţi să-i păstreze cu grijă până pe 15 august, data unei alte sărbători.

Crinii, complet uscaţi, vor îmboboci din senin, iar atunci de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului vor oferi mireasma lor tuturor creştinilor veniţi la biserică.

Dacă aici florile se închină Fecioarei Maria, la câţiva kilometri de acest sat din Grecia, o altă întâmplare are loc cu ocazia aceleiaşi sărbători de 15 august. O legendă a locului povesteşte cum o mânăstire de maici a fost cândva salvată de atacul unor piraţi.

De atunci, zona a început să fie populată de o specie neobişnuită de şerpi, toţi purtând semnul crucii şi toţi fiind deosebit de blânzi şi inofensivi.

Pe 14 august, aceste vietăţi încep să apară din munţi, din crăpăturile stâncilor, de pe poteci neumblate. Şerpii cu cruce se deplasează încet, toţi părând să se îndrepte în aceeaşi direcţie.

Pentru a afla care este aceasta, un cameraman a avut răbdarea de a-i urmări.

Iată că este 15 august, oamenii merg la biserica, iar alături de ei şerpii par să facă acelaşi lucru.

Clopotele vestesc timpul rugăciunii, fiindcă numele Maicii Domnului este cinstit pretutindeni în lume, chiar şi în acest ţinut arid, plin de nisip şi stânci…

Oamenii şi vietăţile pământului sunt înfrăţiţi într-un mod curios. Credincioşii nu par să se teamă de şerpi, ba chiar îi iau pe mână sau îi aşază în jurul gâtului. O tradiţie a locului spune că în aceasta zi de sărbătoare, atingerea şerpilor este aducătoare de mult folos.Şirul întâmplărilor neobişnuite nu se opreşte aici. Şerpii intră în Biserica Maicii Domnului, urcă spre Icoana Mult Iubitei Maici şi după ce îi ating mâna în sfânta icoană, rămân nemişcaţi până la sfârşitul slujbei…

După ce părintele dă binecuvântarea finală, oamenii şi vietăţile pământului îşi continua drumul lor tăcut, fiecare cu destinaţia lui. Timp de un an, şerpii cu cruce nu vor mai fi văzuţi.