duminică, 9 noiembrie 2014

Crinul

Crinul – este un simbol al puritatii, perfectiunii, milei si maiestatii in cele mai multe culturi, crinul a simbolizat odata lumina si principiul masculin datorita formei falice a pistilului.
In mitologia greco-romana, floarea este sacra pentru Hera , deoarece se spunea ca a fost stropita cu laptele ei, iar pentru Artemis fiind un semn al virginitatii ei.
Potrivit traditiei crestine crinul s-a nascut din lacrimile de regrete varsate de Eva cand a parasit Gradina Raiului. In iconografia crestina, crinul este mai mult asociat cu Fecioara Maria si astfel si cu arhanghelul Gabriel care este pictat tinand un crin in mana, in timpul Bunei Vestiri, simbolizand castitatea, dar si Iosif este pictat uneori cu un buchet de crini infloriti. Tulpina crinului simbolizeaza religiozitatea Mariei, frunzele — umilinta ei, petalele albe — virginitatea, iar parfumul – divinitatea ei. A devenit un atribut al tuturor sfintilor. Christos este pictat uneori ca judecatorul lumii cu un crin in gura, in acest caz floarea reprezinta indurarea, in timp ce un crin impreuna cu o sabie simbolizeaza inocenta si vinovatia.
Crinul era emblema regala a Bizantului si a Frantei , gladiola este uneori considerata un crin stilizat.
Cu cele trei petale crinul simbolizeaza Trinitatea si virtutile triple ale dreptatii, sperantei si caritatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu