duminică, 9 noiembrie 2014

Semne si Simboluri ALE FLORILOR

Irisul –  Stanjenelul si crinul au simboluri identice, ambele reprezentand lumina si speranta. Datorita frunzelor sale ascutite, stanjenelul poate fi numit gladiola si este emblema durerii Fecioarei Maria.
Floarea a fost numita dupa zeita greaca a curcubeului careia i-a fost dedicata si poate simboliza puntea dintre Dumnezeu si om.
Pentru chinezi, stanjenelul simbolizeaza afectiune, gratie si frumusete solitara.

Floarea-soarelui – simbolul florii-soarelui este asociat cu soarele asa cum sugereaza numele, culoarea ei aurie si petalele in forma de raze ca si pozitia sa catre soare pe masura ce creste, toate acestea o identifica ca floare solara.
In cultura mithraica era atributul lui Mithras, zeul soarelui.
In crestinism ea inseamna si iubirea lui Dumnezeu si a unui suflet credincios, in acest ultim context, ea simbolizeaza rugaciunea si supunerea monahala.
Intr-un sens negativ, prin miscarile ei in cautarea soarelui poate simboliza o dragoste nebuna, neseriozitate si bogatii false. In mitologia greaca era emblema lui Clytie care a fost respinsa de Apollo si transformata intr-o floare a soarelui.
Este considerata o floare magica in China, unde reprezinta longevitatea.
Este si un simbol larg raspandit al nobletei.

Crizantema - cu semnificatia ei primara, crizantema simboliza in Orient: norocul, fericirea, sanatatea si longevitatea, precum si meditatia si prevestirea caderii. Mai mult, multitudinea de petale radiante o identifica ca un simbol solar – steagul national al Japoniei, care este stilizat dupa modelul unei crizanteme.
Semnul floral al lunii septembrie in Japonia, in China ea reprezinta luna octombrie, caderea si recolta cuvantul “chu” fiind aproape identic cu numele chinezesc pentru crizantema  inseamnand „noua” si „timp indelungat”. Pentru chinezi reprezinta o usoara retragere, eruditie, si amiabilitate.
Crizantema cu sase petale este monul, semnul distinctiv al imparatului Japoniei  iar cele paisprezece petale simbolizeaza pe fratii si fiii pe acestuia, descenadentii la tronul imperial japonez. Floare a luminii si a soarelui, crizantema este floarea nationala a Japoniei.

Macul -  macul are un simbolism dual insemnand somn si aducere-aminte, ambele interpretari putand simboliza moartea.
Pentru ca produce opiul narcotic, in Grecia antica macul era sacru pentru Hypnus si Morpheus, zeii somnului si ai visurilor. Era si emblema mamei zeitelor lunare cum ar fi Aphrodita. Simbolizand atat fertilitatea, cat si uitarea era un atribut al lui Demeter  si a lui Persephone reprezentand moartea anuala a naturii.
In iconografia crestina, macul poate simboliza patimile si moartea lui Christos.
In Britania, din 1920 macul este simbolul comemorarii soldatilor care au murit servindu-si patria, maci confectionati de soldati veterani cu invaliditati sunt purtati in fiecare an pe data de 11 Noiembrie, Ziua Rememorarii. Originea sa ca simbol al rememorarii a fost inspirata dintr-un poem scris in 1915 de soldatul chirurg canadian John McCrae : “Pe campiile Flandrei, macii zboara Printre cruci, rand pe rand…”


Degetelul-rosu –Nalba – frunzele nalbei au o semnificatie simbolica mai mare decat florile, simbolizand in multe culturi si in crestinism, dorinta de iertare.
Pentru chinezi, nalba simbolizeaza pace, liniste si umilinta.
In Japonia, nalba este sacra pentru altarul lui Kamo-Zinsya din Kioto, iar trei frunze de nalba alcatuiesc mon-\x\ semnul heraldic al dinastiei Tokugawa.
In tarile celtice, degetelul-rosu al carui nume este o alterare a cuvantului “mic” adica „folk”-“fox”-“foxglovc”, o floare ce apartine lumii basmelor si feerilor.
Frunzele degetelului-rosu produc digitalina — un  medicament stimulator in bolile cardio-vasculare.

Paraluta /Margareta – paraluta si margareta sunt simboluri ale lacrimilor si sangelui, dar si al perseverentei si temeritatii in toate imprejurarile, in asociatie cu Fecioara Maria, margareta simbolizeaza inocenta, puritatea, mantuirea, mortalitatea, reprezentand uneori in arta crestina inocenta, candoarea copilului Christos.
Margareta era sacra pentru mama-zeita scandinava, Freyja. Ca „ochiul zilei” este un simbol solar.
Margareta ca si paralutele (ochiul-boului) sunt legate de o perla reprezentand astfel lacrimile si sangele varsat de Christos si de alti martiri crestini.

Laleaua – in paralel cu trandafirul vestic, laleaua este simbolul iubirii perfecte in Persia antica.
Era emblema dinastiei Osman, conducatorii a Imperiului Otoman  si a capitalei,  Constantinopol (Istanbul).
Cu cateva secole in urma lalelele erau importate din Imperiul Otoman in Olanda, dar entuziasmul olandezilor s-a dovedit atat de mare fata de aceste flori fragile, incat azi printr-o cultura permanenta a devenit emblema nationala a Olandei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu