duminică, 9 noiembrie 2014

Trandafirul

Florile ca simbol

Trandafirul – este unul din simbolurile florale cele mai importante in lumea occidentala.
Protejata de spini, este o floare frumoasa, parfumata reprezentand frumusetea, secretul, iubirea, viata, sangele, moartea si renasterea.
In Grecia si Roma antica, trandafirul era sacru pentru Aphrodita simbolizand frumusetea si iubirea si se spunea ca s-a nascut din sangele lui Adonis.
Dionysus se impodobea cu ghirlande de trandafiri pentru ca se spunea ca acesta curata mintea in timpul betiei. Harpocrates a fost mituit in secret cu un trandafir alb de Eros si a devenit zeul tacerii.
Acest simbol a ajuns si in crestinism, iar un trandafir este adesea sculptat in sala de spovedanie sau pe tencuiala, pe tavanul salilor de sedinta ca un avertisment ca discutiile au loc sub rosa -„trandafir”, adica in secret.
Romanii imprastiau trandafiri la inmormantari ca un semn al invierii, in traditia crestina, se spunea ca trandafirul paradisului era fara spini, spinii servesc memoriei pierderii Paradisului.
Trandafirul alb este asociat cu Fecioara Maria (trandafirul mistic al raiului, trandafirul fara spini) si era un simbol medieval al virginitatii. Despre trandafirul rosu se spunea ca s-a nascut din sangele lui Christos si astfel este un semn al calvarului, caritatii si invierii.
In Islam, trandafirul simbolizeaza frumusetea masculina si sangele lui Mohamed, la fel ca si pe cei doi fii ai lui. Trandafirul Bagdadului reprezinta legea, calea si stiinta simbolizand impreuna adevarul si pe Alah.
In alchimie un trandafir cu sapte petale reprezenta intelepciunea si relatiile alchimice, in francmasonerie, trei trandafiri simbolizeaza lumina, iubirea si viata, in timp ce crucea cu trandafir este emblema societatii conspiratoare. Trandafirii de diferite tipuri, culori si specii simbolizeaza diferite lucruri: trandafirul cu opt petale, simbolizeaza regenerarea; trandafirul albastru, imposibilul; cel rosu si alb, unirea opozitiilor , iar trandafirul galben, perfectiunea – ca emblema papala simbolizeaza  binecuvantarea.
Din perioada distanastiei Tudor, trandafirul a fost un simbol national al Britaniei, unind trandafirul rosu din Lancaster cu cel alb din York. Printr-o incarcatura heraldica populara, trandafirul este semn de descendenta pentru al saptelea fiu.
Unele partide socialiste europene si-au ales ca emblema un trandafir rosu.
Roza Tudorilor
Roza Tudorilor reprezinta o Anglie unita.
Intre anii 1455 si 1485, Anglia a fost sfasiata de Razboiul celor doua Roze, o lupta cauzata de ambitiile di­nastice ale caselor Lancaster si York, ale caror embleme insumau tranda­firul rosu si, respectiv, alb, ambele dorind ca pretendentul lor sa fie ase­zat pe tronul Angliei.
Cand in sfarsit Henric Tudor de Lancaster a ajuns la tron in 1485 ca Henric al Vll-lea (pri­mul rege al  dinastiei Tudor, cele doua roze, ro­sie si alba, au fost combinate for­mand o singura roza –  trandafirul Tudorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu