luni, 22 aprilie 2013

VINEREA MARE

Prohodul Domnului – Denia din Vinerea Mare


Prohodul Domnului   Denia din Vinerea Mare AUDIO religie cultura religie
Prohodul Domnului - Denia din Vinerea Mare
Aceasta cuprinde cântări care evocă deopotrivă durerea nespusă la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cât şi nădejdea în biruinţa Învierii ce se întrezăreşte. Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.
Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în aceasta zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii. Aşa că nu se slujeşte Sfânta Liturghie, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Iisus Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.
Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, care se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, din Sâmbata Sfintelor Pătimiri şi care se oficiază, de fapt, vineri seara.
Este exprimată uimirea în faţa morţii Mântuitorului: “Dar cum mori Viaţa şi cum şezi în groapa şi cu învierea ta îi mântuieşti pe toţi” sau “în mormânt Viaţa, pus ai fost Hristoase şi s-au spăimântat oştirile îngereşti”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu