miercuri, 25 aprilie 2012

Calitatea gândurilor
24 aprilie 2012
 
Din calitatea gândurilor unui om, se poate vedea starea lui duhovnicească.
Oamenii judecă un lucru, potrivit conţinutului pe care îl au ei în lăuntrul lor.
De pildă, dacă cineva face milostenii noaptea - spre a nu fi văzut de ceilalţi, - dacă  va  vedea pe altcineva umblând noaptea pe drum, niciodată nu-şi va pune în minte un gând rău cu privire la acela.
Însă unul, care umblă noaptea spre a păcătui va spune bineînţeles: ,,Ce monstru, de unde vine şi pe unde mai umblă şi acesta”, deoarece, el însuşi are astfel de experienţe.
Sau, dacă, de pildă unul cu gând bun va auzi noaptea de la etajul superior duc-duc în podea, va spune: ,,vecinul face metanii”, în vreme ce, acela cu gânduri rele va considera evident, că vecinul său ,,joacă toată noaptea”.
Vă aduceţi aminte, cum s-au comportat faţă de Hristos cei doi tâlhari care au fost răstigniţi împreună cu El?
Ambii Îl vedeau pe Domnul sus pe Cruce, vedeau şi pământul cum se cutremură… Dar ce fel de gânduri şi-a pus în minte unul şi ce fel celălalt?
Unul, cel de-a stânga, hulea şi zicea: ,,Dacă Tu eşti Hristos, mântuieşte-Te pe Tine Însuţi şi pe noi” (Lc. 23, 39), în vreme ce celălalt, cel de-a dreapta, spunea: ,,Noi după dreptate primim cele cuvenite, după faptele noastre; Acesta însă nu a făcut niciun rău” (Lc. 23, 49).
Şi, unul s-a mântuit, iar celălalt s-a osândit!...
                                                                                             (Cuviosul Paisie Aghioritul)
 

2 comentarii:

  1. “Eşecuri şi reuşite” Pentru că eşti o fiinţă umană, vei da greş de multe ori în viaţă. Nimeni este foarte bun în toate lucrurile. Nimeni nu poate să treacă prin viaţă lăsând în urma lui doar un şir pefect de reuşite. Uneori lururile pe care vrei să le obţii sunt dincolo de puterea ta de realizare, judecata ta este greşită sau timpul ales este greşit şi sfârşeşti eşuând serios. Dar eşecul nu te face un ratat! Nu eşti niciodată ratat până nu renunţi. Dacă pierzi o bătălie nu înseamnă că ai pierdut războiul. Dacă nu ai reuşit să înscrii în prima repriză nu înseamnă că ai pierdut meciul. Continuă să încerci. Eşecurile pot deveni reuşite. Thomas Edison "a eşuat" de mii de ori înainte ca să găsească elementele potrivite pentru a crea becul electric. Atitudinea lui faţă de acest lucru era: “Eu nu am eşuat. Doar că acum cunosc mii de combinaţii care nu funcţionează.” Nu-ţi cataloga încercările nereuşite ca fiind eşecuri. Numeşte-le “antrenament”. Întreabă-te: “Ce pot să învăţ din această experienţă?” MEDITATIE … Am irosit o ora dintr-o dimineata langa un parau de munte … Am urmarit cu privirea un nor si l-am transformat intr-un vis … In racoarea diminetii, departe de zbuciumul oamenilor, Am irosit o seara de toamna si mi-am faurit iarasi vise … Irosit … ??? Poate …. Asa spun oamenii care nu au umblat niciodata cu Dumnezeu… Caci aleile sunt pline de frunze galbene, rosiatice, maro … multicolore. Dar eu am gasit putere dupa truda mea, In acea scurta ora de seara … Am gasit bucurie si multumire …

    RăspundețiȘtergere
  2. “Eşecuri şi reuşite” Pentru că eşti o fiinţă umană, vei da greş de multe ori în viaţă. Nimeni este foarte bun în toate lucrurile. Nimeni nu poate să treacă prin viaţă lăsând în urma lui doar un şir pefect de reuşite. Uneori lururile pe care vrei să le obţii sunt dincolo de puterea ta de realizare, judecata ta este greşită sau timpul ales este greşit şi sfârşeşti eşuând serios. Dar eşecul nu te face un ratat! Nu eşti niciodată ratat până nu renunţi. Dacă pierzi o bătălie nu înseamnă că ai pierdut războiul. Dacă nu ai reuşit să înscrii în prima repriză nu înseamnă că ai pierdut meciul. Continuă să încerci. Eşecurile pot deveni reuşite. Thomas Edison "a eşuat" de mii de ori înainte ca să găsească elementele potrivite pentru a crea becul electric. Atitudinea lui faţă de acest lucru era: “Eu nu am eşuat. Doar că acum cunosc mii de combinaţii care nu funcţionează.” Nu-ţi cataloga încercările nereuşite ca fiind eşecuri. Numeşte-le “antrenament”. Întreabă-te: “Ce pot să învăţ din această experienţă?” MEDITATIE … Am irosit o ora dintr-o dimineata langa un parau de munte … Am urmarit cu privirea un nor si l-am transformat intr-un vis … In racoarea diminetii, departe de zbuciumul oamenilor, Am irosit o seara de toamna si mi-am faurit iarasi vise … Irosit … ??? Poate …. Asa spun oamenii care nu au umblat niciodata cu Dumnezeu… Caci aleile sunt pline de frunze galbene, rosiatice, maro … multicolore. Dar eu am gasit putere dupa truda mea, In acea scurta ora de seara … Am gasit bucurie si multumire …

    RăspundețiȘtergere