miercuri, 6 februarie 2013

Rugaciune rostita de Sfantul Trifon, inaintea mortii


"O, Doamne, Dumnezeule al dumnezeilor si Imparate al imparatilor, cel mai sfant decat toti sfintii, multumescu-Ti ca m-ai invrednicit a-mi implini fara sovaiala ostenelile nevointei. Iar acum ma rog Tie ca mana nevazutului diavol sa nu se atinga de mine si sa ma traga in adancul pieirii, ci mai vartos trimite-i pe sfintii Tai ingeri sa ma calauzeasca in salasul Tau preaminunat si sa ma faca mostenitor Imparatiei Tale celei preadorite.
Sfantul Mucenic Trifon
Primeste sufletul meu si auzi rugaciunile tuturor celor ce Iti vor aduce Tie jertfe, intru pomenirea mea! Cauta spre dansii, din locasul Tau cel sfant, si daruieste-le lor darurile Tale cele bogate si nestricacioase, caci Tu esti Unul bun, milostiv si datator de bine, in vecii vecilor. Amin!"
Sfantul Trifon, in iconografie
In evlavia credinciosilor, Sfantul Trifon este cinstit ca cel care pazeste gradinile si livezile de insecte daunatoare si de alte calamitati naturale. Pentru aceasta, in icoane el este zugravit purtand in mana o ramura infrunzita de copac.
Sfantul Mucenic Trifon
Sfantul Trifon este cinstit si ca alungator al duhurilor necurate si tamaduitor al bolilor. Se crede ca vindeca nebunia. In unele icoane, sfantul este reprezentat tinand in mana o cutiuta asemanatoare cu cele ale sfintilor doctori "fara de arginti".
In icoanele de provenienta ruseasca, Sfantul Trifon apare zugravit cu un soim pe brat sau calare pe un cal alb, el fiind socotit ocrotitorul pasarilor. In traditia locala se spune ca, odata, pe cand tarul Ivan cel Groaznic era la vanatoare, unul dintre slujitorii sai i-a pierdut soimul preferat. Slujitorul, care se numea Trifon Patrikeiev, era condamnat la moarte, daca pasarea nu era gasita in trei zile.
Sfantul Mucenic Trifon
Dupa multe cautari, in a treia zi, p

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu