vineri, 25 februarie 2011


Fiecarui gest liturgic si act de cult ii corespunde o anumita semnificatie pe care trebuie sa o cunoastem. Si, mai ales, trebuie sa nu indeplinim actele de cult in mod superficial. In acest sens, Grigore de Nyssa ( adormit in anul 395 d.Hr. ) spunea: “Voi ingenunchea cu trupul, dar voi ingenunchea si cu sufletul, voi ingenunchea cu sufletul, dar si cu trupul.”Orice gest fizic trebuie sa aiba un corespondent in suflet si orice stare si dispozitie sufleteasca trebuie insotita si de gesturi fizice corespunzatoare, toate raportandu-se la Dumnezeu si la persoanele sfinte venerate prin acte de cult.

Metania

Este o forma de inchinare, de regula in fata sfintilor reprezentati in icoane. Se pot face metanii mici si metanii mari. In primul caz, credinciosul se apleaca spre pamant pana cand il atinge cu mana dreapta, apoi se ridica, facandu-si simultan semnul Crucii. In al doilea caz, el ingenuncheaza, atinge pamantul cu fruntea sprijinindu-se cu bratele, apoi se ridica, facandu-si in acest timp semnul Crucii. Metania mare, specifica postului, este un gest de profunda smerenie. In timp ce se savarseste o metanie, se spun cuvintele: Dumnezeule, curateste-ma pe mine, pacatosul”. Caderea in genunchi simbolizeaza caderea in pacat, iar ridicarea, insotita de semnul Crucii, simbolizeaza ridicarea din pacat, posibila numai cu ajutorul lui Dumnezeu.

Rugaciunea

Rugaciunea este cea mai simpla si cea mai directa forma de stabilire si intretinere a relatiei noastre cu Dumnezeu si cu sfintii. Rugaciunea nu trebuie confundata cu rugamintea, chiar daca, de cele mai multe ori, simtindu-ne precaritatea in fata atotputerniciei divine, ea devine rugaminte. Crestinul nu poate concepe o viata normala fara intalnirea frecventa cu Dumnezeu si fara intarirea puterilor sale finite din infinita putere a lui Dumnezeu. Or, impartasirea din aceasta putere este posibila numai comunicand cu Sursa ei. Rugamintea este, simplu spus, vorbire cu Dumnezeu. Cum vorbirea cu cineva nu se poate infaptui decat printr-un act constient si voit, putem spune ca rugaciunea este vorbirea constienta si voita cu Dumnezeu. Ea poate fi spre lauda lui Dumnezeu, spre binecuvantare si de cerere ( pentru binele tau si al altora )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu